Rimelig frisk

Av og til om torsdagene, har vi noe som kalles internundervisning på avdelingen for oss pasienter. Det varierer hvem som underviser og hva som er tema, f.eks angst, depresjon, fysisk aktivitet, psykose, stressmestring mm. Nå på torsdag, da vi hadde undervisning om psykose, var jeg den eneste pasienten på avdelingen. Jeg tror vi bare er tre per i dag, men de andre var på permisjon. Derfor fikk jeg muligheten til å snakke litt om meg selv og mine opplevelser, samt få svar på personlige ting jeg lurte på. Men for å ha nevnt det, jeg ville aldri gjort dette om det ikke var for at det kun var meg der.

Vi snakket om mye om hva som egentlig kjennetegner psykose, og hva som ikke trenger å være tegn på en alvorlig sinnslidelse. Syns- og hørselshallusinasjoner trengte da ikke nødvendigvis bety psykose, for dette er noe alle kan få om de går uten søvn i tre døgn blant annet. Rus kan også gi deg symptomer, men som regel går det over når du er «clean» igjen.

Det skal faktisk litt til før man fyller kriteriene til en psykose-lidelse. Og i løpet av undervisningen, satt jeg igjen med at ja, jeg har hatt mange av disse opplevelsene, og jeg kan kjenne meg godt igjen i hvordan jeg har hatt det tidligere, men jeg føler ikke det er sånn lenger. Om så i en mye mindre grad. Og da vi var ferdige, ble jeg sittende igjen med mange tanker og følelser. Er jeg blitt så mye bedre nå, at jeg kanskje ikke fyller kriteriene for schizofreni lenger? Jeg spurte litt om hvordan de ansatte ser på meg, og om det kanskje var tid for en ny utredning. Jeg er ikke så tydelig syk, det vet jeg godt, men hva mener legen, behandleren og de andre ansatte? Det er vel kanskje en grunn for at jeg ikke er skrevet ut enda, idk..

Jeg snakket litt med kontakten min i etterkant, og hun fortalte meg at man som regel ikke blir friskmeldt med det første når man har vært syk ganske lenge, men at diagnosene kanskje kan endre seg fra alvorlig til litt mindre alvorlig. For med en gang prognosene er bedre, har man en mildere diagnose. Tror jeg? Det var hvert fall slik jeg forstod det. Og jeg vet at jeg har gode prognoser til å bli veldig mye bedre, selv om jeg alltid har fått høre at jeg må lære å leve med stemmene. Men som nevnt, man kan være rimelig frisk, selv med stemmer. Og rimelig frisk får være godt nok i denne omgang.

#kemsin #psykose #schizofreni #psykiatri #innlagt #psykisksyk #psyk #psykiatrisk #recovery #sinnslidelse 

3 kommentarer

Den Grønne

09.04.2016 kl.20:15

Rimelig frisk er bedre enn veldig syk.

A Dreamy World

09.04.2016 kl.20:23

Den Grønne: Så absolutt!

Iamstillhere88

12.04.2016 kl.01:30

det kan hende at du må lære deg å leve med stemmene, men det kan også hende at du blir helt frisk.

Arnhild Lauveng var jo innlagt på psykiatrisk i 10 år med en schizofreni diagnose. I dag er hun helt frisk og jobber som psykolog.

Så frisk kan man bli ☺️

Uansett, så er det viktigste at du har et godt liv ☺️ uavhengig om det er med eller uten diagnosen.

Skriv en ny kommentar

A Dreamy World

A Dreamy World

23, Bergen

Denne bloggen kommer til å omhandle livet mitt, som for tiden består av psykisk sykdom. Dette blir en slags psykiatri-blogg, der jeg deler min hverdag som innlagt på psykiatrisk avdeling. Veldig hyggelig at du stakk innom, håper du vil fortsette å følge min kamp mot et bedre liv. snoker.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits